5 saker vi följer 2018.

Oj oj oj, det gick snabbt. Vad hände, egentligen? Tomteblosset som var 2017 har brunnit ut, helt plötsligt är såväl hösten, julfirandet och nyår förbi för den här gången. Jag hoppas du tog chansen att vila ut ordentligt över jul och nyår så att 2018 kan påbörjas med ny energi. Kom ihåg Jane McGonicals ord:

”we are as humans designed to do hard, meaningful work”.

Att arbeta hårt för att skapa värde åt andra är just meningsfullt och är det något digitaliseringen hjälper oss göra är det att öka tempot i det arbetet.

Det är så vi betraktar digitaliseringen: den ökar vår förmåga att skapa nytt värde i hög hastighet.

Under 2018 kommer den digitala utvecklingen ge denna förmåga ytterligare skjuts, inte minst genom följande 5 tekniktrender.

1. Blockchain. Mycket mer än bara BitCoin, Blockchain kan vara grunden till ett helt nytt internet. Än så länge är tekniken mer hype än realitet men vi tror att 2018 är året då Blockchain växer upp på allvar.

2. Förarlösa fordon. Antagligen kommer ingen biltillverkare släppa en helt självkörande bil under 2018, men vi kommer att ta fortsatta kliv fram mot en värld där transport och logistik är helt automatiserat. Om du inte börjat anpassa din verksamhet för denna värld är det hög tid att börja.

3. Energi 2.0. Egentligen inte en digitaliseringstrend men billigare sol- och vindenergi och bättre batterier skapar nya möjligheter för nya aktörer i traditionella branscher. Dessa är betydligt ”mer digitala” än de etablerade aktörerna. Håll ögonen öppna för startups inom energi och logistik.

4. Artificiell Intelligens. När ett företag som Google säger att de går från ”mobile first” till ”AI first” vet man att något har hänt. I Sverige visar Stena Line att även i en konservativ bransch kan man tänka ”AI först” när de säger att de ska bli det ”första kognitiva rederiet”. Inspirerande, tycker vi!

5. Robotik. Har man inte sett videon från Boston Dynamics där deras tvåbenta robot gör en backflip och landar på fötterna bör man göra det genast. Med tanke på att det bara var ett fåtal år sedan som robotar knappt kunde gå är utvecklingen imponerande, minst sagt. Trendkurvan pekar tydligt mot mer flexibla och lättrörliga robotar, något som 2018 med all säkerhet kommer att ge många exempel på.

Att blicka utåt – mot sina kunder, och framåt – mot framtiden, är vad en entreprenöriell organisation är duktig på och vad en digital transformering böra leda till.

Vill du och ditt team förstå trender som de ovanstående bättre och hur de påverkar just er verksamhet föreslår vi en Framtidssatsa-dag. Ett utmärkt sätt att få ny energi i din digitala transformering och hitta sätt att skapa nytt värde i hög hastighet.

Det här inlägget är förresten ett exempel på utskick till vår mailinglista som du kan registrera dig på här:

Följ oss för att förstå vad som händer med ditt företag när allt blir digitalt. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så missar du inget!

God fortsättning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.